Top navigatie

Sven Gatz: “Inclusie is iets dat we met z'n allen moeten waarmaken”

Alle verenigingen inclusief met nieuwe campagne van Konekt

Een lapmiddel zoals een VR-app is geen oplossing om tot échte inclusie te komen. Ook mensen met een beperking willen gewoon meedoen aan het verenigingsleven. En dat kan met enkele kleine aanpassingen. Dat is de boodschap die Konekt in de nieuwe campagne naar buiten brengt. Verenigingen kunnen met enkele kleine stappen een wereld van verschil maken voor mensen met een beperking. Minister Sven Gatz mocht gisteren in een virtual reality-ervaring de hoax onthullen.

Geen VR-app, maar een opstap naar inclusie

Afgelopen week lanceerde Konekt vzw het nieuws over een nieuwe virtual reality-app. Met deze app wou Konekt verenigingen de mogelijkheid geven om mensen met een beperking te laten deelnemen aan hun activiteiten. Een app die alle verenigingen inclusief zou maken, als het ware. Maar zo’n VR-app is niet de heilige graal om tot een toegankelijk verenigingsleven te komen. Mensen met een beperking willen ook gewoon meedoen, en hebben geen boodschap aan een ervaring op afstand met een VR-bril.

Proeven van virtual reality

Minister Sven Gatz mocht gisteren tijdens de lancering van de campagne als eerste het VR-sensibiliseringsfilmpje ervaren. Hij waande zich even bij de scouts, stond op het podium van een toneelvereniging en deed mee met een showband. Al was het achteraf duidelijk dat écht meedoen toch nog iets anders is.

Sven Gatz: “Iedereen moet kansen krijgen om een leven lang te kunnen deelnemen aan het verenigingsleven. Inclusie is iets dat we met z'n allen moeten waarmaken, en is niet enkel weggelegd voor organisaties die zich specifiek richten tot mensen met een beperking. Konekt zorgt met deze campagne voor een bewustwording bij verenigingen, en dat komt de participatie van mensen met een beperking ten goede.”

Op www.inclusievr.be kan je net als minister Gatz een duik nemen in een virtuele wereld.

Kleine stappen, een wereld van verschil

Met de VR-hoax willen we de aandacht vestigen op het feit dat verenigingen met enkele kleine stappen al een wereld van verschil kunnen maken als het gaat om inclusie. Het vervolg van de campagne helpt verenigingen hun werking inclusiever te maken door juiste stappen te zetten. En dat hoeft niet veel moeite te kosten. De campagne daagt verenigingen uit om een aantal stappen te zetten.

An Beghein van Konekt vzw: “We zien zeker verhalen met sterke voorbeelden in Vlaanderen. Dat is mooi, maar als beweging willen we meer. Het is vaak een onbewuste vorm van uitsluiting die sluimert in de samenleving. We streven ernaar dat mensen het vanzelfsprekend vinden dat mensen met en zonder beperking samen hun passie delen. Dit is voor ons een belangrijke hefboom naar een inclusieve samenleving. Met deze campagne zetten we Vlaanderen in beweging om volledig voor een inclusief verenigingsleven te gaan.”

De campagne wordt ondersteund door een aantal koepelorganisaties: G-Sport Vlaanderen, Parantee-Psylos vzw, De Ambrassade dragen deze boodschap mee uit naar alle Vlaamse verenigingen.

Don Pandzou van De Ambrassade: “Jammer genoeg zijn mensen met een beperking “onzichtbare burgers” in onze samenleving. Met De Ambrassade hebben we hiervoor oog in onze nieuwe visienota. Ook zij verdienen een vrijetijdsbesteding die tegemoetkomt aan hun noden en behoeften en hebben vooral nood aan een waardige plek in het jeugdwerk.”

Jammer genoeg zijn mensen met een beperking “onzichtbare burgers” in onze samenleving. - Don Pandzou, De Ambrassade

De campagne gaat van start

300 Vlaamse verenigingen ontvangen vandaag een VR-headset. Met die headset kunnen ze een sensibiliseringsfilmpje voor de VR-app bekijken, maar op het eind wordt duidelijk dat virtual reality niet de oplossing is. Dat is de start van de campagne die verenigingen aanzet om stappen naar inclusie te zetten en een wereld van verschil te maken voor mensen met een beperking.

Maar daar blijft het uiteraard niet bij. Verenigingen kunnen een workshop volgen waarin ze hun sterktepunten en drempels in kaart brengen. Een cursus waar men echt beleeft wat het moet zijn om te leven met een beperking. En tenslotte coaching om stappen te zetten naar meer participatie van mensen met een beperking in de vereniging.

Aan de slag

Alle info is te vinden op www.inclusievr.be. Daar kunnen verenigingen zich registreren en zo een eerste stap zetten richting inclusie!

In samenwerking met