Overslaan en naar de inhoud gaan

Top navigatie

Downside Up - Filmvertoning met debat op 14 oktober

De kortfilm Downside Up zet het begrip 'normaliteit' helemaal op z'n kop. Tegelijk roept de film een heleboel vragen op: Wat is normaal? En wat is anders? In welke wereld voelt iedereen zich goed? Op 14 oktober kan je in De Krook in Gent naar de kortfilm komen kijken. Achteraf is er een panelgesprek over het begrip 'normaal'.

Wat als je als enige niet het syndroom van Down hebt?

In een wereld bevolkt met personen met het syndroom van Down wordt een jongen geboren die 'anders' is. Hij is niet ‘normaal’, want hij ziet er wat anders uit en gedraagt zich ook een klein beetje apart. Een dokter vertelt hoe het in elkaar zit en waar de ouders zich aan mogen verwachten. Want een leven met een kind dat 'anders' is, dat ziet er ook compleet 'anders' uit, toch?

Downside up ontving verschillende prijzen: 
HUMO Award, Kortfilmfestival Leuven, 2016, Canal+ France Award, Brussels Short Film Festival, 2017, SABAM Award, Brussels Int Fantastic Film Festival 2017

Regisseur Peter Ghesquière vertelt na de vertoning over hoe en waarom de film tot stand kwam.

Wat is normaal? Panelgesprek met ervaringsdeskundigen.

Na afloop van de film volgt een panelgesprek over het begrip ‘normaal’. Wat is normaal? In welke wereld voelt iedereen zich goed? We buigen ons over de thema’s die de film aanreikte.

  • Kurt Vanhauwaert (Konekt & Bloedtest) - Het kunstenproject Bloedtest stelt de evolutie naar de perfecte maakbare mens in vraag.
  • Yens Ruymen (deelnemer van Down the road) - Yens vertelt vanuit zijn eigen verhaal hoe hij naar de samenleving kijkt.
  • Eline Zenner (mama van Michiel, Adeline en Willem) - Adeline is 6 jaar oud en werd kort na de geboorte gediagnosticeerd met het syndroom van Down.
  • An Van den Bergh (stafmedewerker kunst- en cultuurparticipatie bij Demos) - An is expert in het aansturen op maatschappelijke veranderingen. Samen met Demos bouwt ze aan een meer open, inclusieve en democratische samenleving.

Het panelgesprek wordt gemodereerd door Els Vanheuverzwyn (journaliste Radio 2 Oost-Vlaanderen).

Parktische info

Maandag 14 oktober 2019
Van 19u30 tot 21u30
Bibliotheek De Krook
Miriam Makebaplein 1, 9000 Gent
Toegangsprijs: 5 euro (UitPAS Gent: 1 euro)

Schrijf je in via Vormingplus Gent-Eeklo

Trailer Downside Up

Deze activiteit is een samenwerking van Konekt, Vormingplus Gent-Eeklo en Bibliotheek De Krook.