Overslaan en naar de inhoud gaan

Top navigatie

Maak de wereld inclusief

Werk uitsluiting van personen met een beperking in onze samenleving mee weg

Personen met een beperking worden heel vaak - onbewust - uitgesloten in tal van situaties.
Ook als het gaat om werk of een actieve rol opnemen in hun vrije tijd.

Als het van Konekt afhangt, zijn er in 2035 geen contexten meer...
... waar personen met een beperking afgezonderd zijn
... die personen met een beperking uitsluiten

Met de Konekt-beweging ijveren we ervoor dat iedereen een actieve rol kan opnemen in de maatschappij. Via inspirerende acties en samenwerkingstrajecten zetten we de samenleving in beweging richting inclusie. Lees het vurige pleidooi van Stef dat deze missie illustreert.

Ons aanbod

  • Bekijk ons open activiteitenaanbod rond het thema Maak de wereld inclusief
  • Verder op deze pagina ontdek je enkele van onze projecten.
  • Zie je een thema of cursus waarvan je denkt: “Dat zou boeiend zijn om mee aan de slag te gaan met mijn vereniging, met collega’s of cliënten?” Konekt komt graag naar jou toe voor een vorming op maat. Mail marijn.leroy@konekt.be of bel 09/261.57.50.

Opleiding Ambassadeur voor een inclusieve wereld

Iedereen heeft een boeiend verhaal te vertellen.
Wil je leren hoe je jouw verhaal voor een groep kan brengen?
Wil je op die manier meewerken aan een inclusieve wereld?
Dan is de opleiding 'Ambassadeur voor een inclusieve wereld' zeker iets voor jou!

Lees hier alle info over de opleiding

Toolbox 'Maak jouw organisatie inclusief'

Wil jouw organisatie, bedrijf of school personen met een beperking de kans geven om een actieve rol op te nemen? Kun je advies gebruiken om werk te maken van een inclusief medewerkersbeleid? Download dan de gratis toolbox 'Maak jouw organisatie inclusief'. Met tips en stap-voor-stap methodieken kun je meteen concreet aan de slag.

Download hier onze gratis toolbox

Onbeperkt feesten tijdens de Gentse Feesten 2019

Iedereen heeft talenten en interesses. We vinden het niet meer dan evident dat iedereen de kans krijgt om zijn talent in te zetten. Tijdens de Gentse Feesten van 2019 schakelden we, samen met feestenplein Korenmarkt, vrijwilligers met een beperking in aan de bar, de PA en in de back­stage. Ook bij de Gentse flikken, ijsjesverkoper en Pierino en in het S.M.A.K. gingen enthousiaste medewerkers aan de slag. Bekijk hier de aftermovie.

#tismaarda - Maak je vereniging inclusief

Personen met een beperking vinden vaak geen ingang tot het verenigingsleven. Veel verenigingen denken dat ze heel wat aanpassingen, maar dat is niet zo. Via de campagne #tismaarda laten we het verenigingen inzien dat je met een paar kleine stapjes al een heel eind komt. Wij helpen organisaties om die stappen te zetten. Zodat ze al snel zeggen: "eigenlijk, tismaarda!" Meer info op www.tismaarda.be.

Leidt een bloedtest ons naar een perfecte mens?

Nieuwe technologische evoluties zoals de NIPT bieden kansen en mogelijkheden, maar stellen mens en maatschappij ook voor nieuwe moeilijke (ethische) vragen. Binnen het artistiek project 'Bloedtest' werkt Konekt mee aan het onderdeel 'United Perfection'. Dat wil een genuanceerd debat stimuleren over de ethische, morele en emotionele dilemma’s waarmee we als samenleving geconfronteerd worden bij het doorvoeren van medische technologische evoluties. Lees meer

#veurwanie laat je anders kijken naar personen met een beperking

Personen met een beperking worden heel vaak – onbewust - uitgesloten in tal van situaties. Ook als het gaat om werk of een actieve rol opnemen in hun vrije tijd. Al te dikwijls horen ze “dat ze dat toch niet zullen kunnen” of “dat het niets voor hen is”. Met een filmpje tonen we dat het ook anders kan.

We vroegen aan schoolkinderen om een danser, juffrouw en dj te tekenen. Daarna verschijnen Hannah (professioneel danser met Down-syndroom), Sarah (kleuterjuf in een rolwagen) en Simon (dj met een fysieke beperking) op het toneel. De actie, een echte eyeopener, krijgt de toepasselijke Gentse slogan #veurwanie. Want ja, waarom niet eigenlijk?

Inclusieve animatorcursus: ook met een beperking een animatorcursus volgen

Stel je voor: al van jongs af ben je lid van de jeugdbeweging. Je wordt 16 of 17 en je hebt super veel zin om de stap naar de leiding te zetten. Met het project Inclusieve Animatorcursus stellen Chirojeugd Vlaanderen, Scouts & Gidsen Vlaanderen, KSA, Kazou en Hannibal vakanties, met de steun van Cera en Konekt, hun animatorcursussen open voor jongeren met een beperkin*. Op die manier geven ze de jongeren de kans om een volwaardige rol op hun maat op te nemen in de leidingsploeg, met de nodige ondersteuning. Met andere woorden: een jeugdwerk voor iedereen door iedereen.

Lees meer over de inclusieve animatorcursus

Doe de lattenscan

Stel je voor: je wilt graag shoppen, maar mag je favoriete winkel niet binnen omdat je ros bent. Of omdat je van poëzie houdt of geen spaghetti lust. Mensen met een beperking worden elke dag gemeten aan de hand van deze latten. Hoe hoog legt jouw bedrijf of organisatie de lat?

Doe de lattenscan en werk de latten weg!

Co-animator op het speelplein

Van september 2015 tot september 2016 liep een participatieproject tussen Vlaamse Dienst Speelpleinwerk en Konekt. Dit project had als doel om jongeren met een verstandelijke beperking door te laten groeien naar een volwaardige rol als animator op het speelplein, co-animator. Het speelt in op het sociaal probleem dat jongeren met een beperking worden uitgesloten als het gaat over een volwaardige rol kunnen opnemen op het speelplein. Tot voor kort groeiden jongeren met een verstandelijke beperking moeilijk door naar animator op een speelplein, laat staan om hiertoe een animatorcursus te volgen. Op deze laatste werden ze meer wel dan niet uitgesloten. 

Dit is een project met een grote sensibiliserende impact. Positieve participatievoorbeelden worden in beeld gebracht, een organisatie die werkt aan able-ism wordt in beeld gebracht. Er wordt getoond dat een actieve rol van mensen met een beperking wél mogelijk is.
Kinderen en jongeren vinden het hierdoor evident dat mensen met een beperking dergelijke rol kunnen opnemen. Hun blik op mensen met een beperking wordt beïnvloed. Hun ableistisch denken wordt aangepakt. Ouders van deze kinderen en jongeren worden ook gesensibiliseerd.

Deze bewustwording bij kinderen, jongeren, ouders, organisaties is noodzakelijk om te werken aan een omslag in het denken binnen een generatie. Tevens maakt het een gedragsverandering op andere domeinen in de maatschappij mogelijk. Iedere jongere zal later belangrijke rollen opnemen in de samenleving. Zij liggen aan de basis om verandering teweeg te brengen in de maatschappij. Gebleken is dat jeugdwerk een zeer belangrijke hefboom is om vaardigheden te ontwikkelen voor het leven als volwassene: binnen werk, normen en waarden, invulling van de vrije tijd, ... De grote persaandacht die het project kreeg, zorgde ervoor dat we het beeld over én van mensen met een beperking beïnvloedden. Zeker de 5-daagse reeks over het co-animatorproject in het tvprogramma ‘1000 zonnen’ had een groot sensibiliserende factor naar het brede publiek.

Emile - De Schoonheid van Imperfectie

Het project 'Emile, De Schoonheid van Imperfectie' portretteert 51 Belgische kinderen met syndroom van Down, jonger dan 8 jaar oud.

Met het project wil de fotografe je laten zien hoe zij naar schoonheid in een portret kijkt. Je wordt uitgedaagd om op een andere manier naar een portret van een kind met Down te kijken. Je leert de kinderen kennen in hun puurheid, in hun eigenzinnigheid, in hun eigen schoonheid.

Het project bestaat uit twee delen:

Een project van Emilie Bonjé  in samenwerking met Konekt.

Lieve Blancquaert is meter van het project.