Goestinggevers 1: Krachtgericht werken

Start donderdag 27 mei 2021
8:45 - 12:30

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: 30 euro
Alle tarieven

Waar Deze opleiding verloopt online
op een plek naar keuze
Online vanop je computer of tablet

Meer info over de locatie(s)

Taal en begeleiding Nederlands

In deze studiedag rond krachtgericht werken ga je op zoek naar talenten en mogelijkheden, zonder te focussen op problemen of tekorten. Je leert talenten ontdekken, zowel bij jezelf als bij je cliënt en je team.

Goestinggevers zijn studiedagen boordevol ideeën, inspiratie en versterking. Je gaat gegarandeerd naar huis met een glimlach, goesting en een gamma nieuwe contacten.

Deze eerste editie van Goestinggevers gaat helemaal over krachtgericht werken. Bij krachtgericht werken ga je o.a. op zoek naar talenten* en mogelijkheden.

In deze Goestinggevers-studiedag:

 • Hoe doe je dat: talenten ontdekken?
 • Hoe ontwikkel je je eigen talenten en hoe zet je ze in?
 • Hoe help je je cliënt met een beperking in de zoektocht naar talenten?
 • En hoe doe je dat als team?

Op het programma:

 • 3 uiterst boeiende keynotes: Luk Dewulf, Sarah Willems en Chris Van Dam
 • 5 keuzeworkshops met handvatten, tips en véél goesting

KEYNOTES

Luk Dewulf

Luk Dewulf is pedagoog, talent- en burn-out coach. In zijn werk zoekt hij op alle mogelijke manieren hoe hij kracht kan losmaken en ontwikkelen bij individuen en organisaties. Hij verdiepte zich in positieve psychologie en talentontwikkeling en is een veel gevraagd spreker in binnen- en buitenland.

Sarah Willems

Sarah Willems is al jarenlang betrokken bij Konekt. Eerst volgde ze de opleiding tot co-begeleider in de kleuterklas en tot woordvoerder. Ze volgde als eerste persoon in een rolwagen met succes de cursus tot animator bij Scouts en Gidsen Vlaanderen. Ze ademt krachtgericht denken en geniet ervan om zelf te groeien en te ontdekken waar ze sterk in is. Hierin zelf stappen nemen geeft haar veel energie. Zelfstandigheid draagt ze hoog in haar vaandel. Als ambassadeur voor Konekt deelde ze haar verhaal en visie o.a. reeds op het journaal en de radio. Verder gaf ze lezingen en vormingen over krachtgericht werken en over het inclusief maken van organisaties in België en Nederland.

Chris Van Dam

Chris Van Dam heeft meer dan 15 jaar ervaring als supervisor, intervisor, personal coach en teamcoach. Hij werkt als praktijklector aan HoGent, is staflid aan het Korzybski Instituut en is oprichter van het Oplossingsgericht Centrum vzw. Chris is een ervaren spreker en geeft workshops in België en Nederland. Hij is actief in diverse sectoren in de non-profit: onderwijs, ziekenhuizen, verslavingszorg, gehandicaptensector, …


VERDIEPENDE WORKSHOPS

Geef bij inschrijving de workshop van jouw voorkeur + jouw adres mee in het vakje 'opmerkingen'.

WORKSHOP 1: Het talent van je cliënt zichtbaar en bespreekbaar maken

Wil je jouw cliënten of leerlingen bewust maken van hun talenten? Wil je die talenten blootleggen, bespreekbaar maken en koppelen aan acties in een werk- of leercontext? In deze sessie zetten we theorie om in praktijk.

 • Een interactieve toepassing van tools en methodieken die hun nut bewezen bij mensen met en zonder beperking. Met krachtgericht werken als focus geven we je een korte training in het gebruik van enkele tools die je zelf in je eigen context kan toepassen. Dit wordt doorspekt met voorbeelden vanuit de good practices en trainingen van Konekt. Na de sessie krijg je ook - helemaal gratis - onze verzameling van methodieken, tools en bijhorende theoretische achtergrond doorgestuurd.
 • Voor begeleiders, coaches en leerkrachten die aan de slag willen gaan met talenten. Deze sessie vertrekt vanuit toepassingen die uitermate bruikbaar zijn voor mensen die minder talig zijn, maar ze bewezen hun meerwaarde evenzeer voor mensen zonder cognitieve ondersteuningsnood.

WORKSHOP 2: Met je team aan de slag met talent: krachtgericht teamcraften.

Wat als we ons team onder de loep nemen van het krachtgericht werken? Wat als we elkaars talenten niet alleen kennen, maar eens een stap verder gaan en elkaar écht appelleren op basis van energie en kracht? Wat als we de rollen en taken herbekijken of finetunen op basis van talent? En welke talenten missen we nog in ons team? In deze verdiepende talentsessie passen we de theorie van het krachtgericht denken toe op teamniveau.

 • Je zet een kritische, krachtgerichte bril op en bekijkt jezelf binnen je team en je team op een andere manier. Je krijgt voorbeelden te horen van teams waarbij het toepassen van teamcraften een succes bleek te zijn. Met als resultaat: meer energie halen uit je eigen job en het samenwerken in team, meer eigenaarschap over de invulling van je job en de zelfsturing als team, complementariteit in het team als sterkte kunnen inzetten en een betere teamsfeer. We sluiten af met een korte oefening om dit aan de lijve te ondervinden en een pak inspiratie om mee te nemen naar je eigen teamwerking.
 • Voor leidinggevenden of mensen met een strategische functie in een teamwerking. Maar ook voor teamleden die gepassioneerd zijn door de talentbril en dit denken willen introduceren in hun team.
 • Kennis van het talentdenken is een grote meerwaarde, maar geen must. We vertalen deze visie vanaf de start en bekijken de manieren om dit binnen te brengen en te vertalen op teamniveau.

WORKSHOP 3: Kids' skills: een oplossingsgerichte werkvorm om in te zetten bij kinderen en jongeren, en zelfs volwassenen.

Bij het oplossingsgericht werken vertrekken we vanuit de gewenste situatie en richten we onze blik op uitzonderingen, (kleine) succesjes en krachten bij onze cliënten. We werken hierin stap-voor-stap en creëren hoop op verandering. Kids' skills is een mooie toepassingsvorm van deze visie. De werkvorm is te gebruiken bij kinderen, jongeren en zelfs volwassenen met een licht verstandelijke beperking. In de methode gaan we ervan uit dat problemen voortvloeien uit het feit dat onze cliënt vaardigheden mist om met het probleem om te gaan.

 • Een inspirerende sessie waarin we de werkvorm toelichten, linken leggen met het oplossingsgericht werken en er mogelijkheid is tot het stellen van vragen.
 • Voor begeleiders die op zoek zijn naar een werkvorm die inzetbaar is in individuele begeleiding met hun cliënten. De werkvorm vergt wel wat reflectievermogen van de cliënten, dus is vnl. bedoeld voor cliënten met een licht verstandelijke beperking of normale begaafdheid met bijvoorbeeld bijkomende GES-problematiek of ASS. Zowel kinderen, jongeren als volwassenen kunnen baat hebben bij deze werkvorm.

WORKSHOP 4: Growth mindset vs. fixed mindset

Iedereen wordt geboren met een sterke wil om te leren. Heel jonge kinderen zijn dagelijks bezig met leren en doen dit vol overgave. Ze vinden het nooit te moeilijk, zijn niet bang om fouten te maken en geven niet op. Vreemd genoeg verdwijnt deze passie voor leren regelmatig en zijn er kinderen die hun motivatie lijken te verliezen wanneer het lastig wordt.

De mindsettheorie van Carol Dweck verklaart waarom.

Jongeren die sterk denken vanuit een vaste mindset geloven dat hun persoonlijke eigenschappen vaststaan. Je bent met een vaststaande intelligentie en eigenschappen geboren en daarmee moet je het doen. Jongeren die sterk denken vanuit een groeimindset geloven dat ze zich steeds kunnen blijven verbeteren en ontwikkelen. Je talenten zijn slechts het startpunt. Je kunt steeds blijven groeien door hard te werken en ervaring op te doen.

 • We gaan dieper in op deze verschillende overtuigingen. Het baanbrekende onderzoek van Carol Dweck wordt onder de loep genomen. We bekijken de verschillen in overtuigingen en gaan hier dieper op in. Verder gaan we praktijkgericht aan de slag en leren we met enkele concrete tools te werken. Welke mindset heb je zelf? Wat voor gevolgen heeft dit? Hoe kan je jongeren helpen om een een groeimindset aan te leren of te behouden? We benadrukken ook het belang van het betrekken van het netwerk rond de jongere hierin.
 • Voor begeleiders en leerkrachten die de mindset van de jongeren willen triggeren en aanpakken. Verder is dit relevant voor iedereen met interesse in deze overtuiging.

WORKSHOP 5: Best practices bij Konekt. Hoe doen we dit in de praktijk?

Wens je jongeren met een cognitieve ondersteuningsnood bewust te maken van hun talenten? Konekt gaat met Brake-Out volop voor een inclusieve leercontext waar de jongeren hun talenten kunnen ontdekken, ontwikkelen en inzetten. Brake Out is een driejarig leerprogramma met de bedoeling jongeren en hun netwerk te begeleiden om vanuit hun talenten hun toekomst vorm te geven en hen te laten groeien als mens.

 • Deze workshop is een toepassing van talengericht werken en oplossingsgericht werken. Je ontdekt enkele tools en methodieken die we gebruiken bij Brake-Out.
 • Voor begeleiders van jongeren voor wie de standaard praat-methodieken minder goed werken en het ervaringsgerichte des te beter.


* WAT IS TALENT?

 • Ik haal er heel wat energie uit
 • Ik verlies de tijd uit het oog
 • Het gaat als vanzelf voor mij
 • Anderen zeggen dat ik het goed kan, maar zelf vind ik het heel gewoon.
 • Ik kan dit altijd even goed: ook al heb ik stress of voel ik me niet zo goed.
 • Ik kijk er altijd naar uit.
 • Terwijl ik bezig ben, geniet ik er enorm van en vind ik het niet lastig.

Sessies

 • donderdag 27 mei 2021
  8:45 - 12:30
  Deze opleiding verloopt online - vanuit je kot

Locatie(s)

 • Deze opleiding verloopt online op een plek naar keuze
  Online vanop je computer of tablet Toon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs
  30 euro

Begeleiding

Jolien Smis

Ik kan anderen goed meetrekken in mijn enthousiasme. Of zoals mijn papa zegt: je hebt een talent om ...
Meer over Jolien Smis

Luk Dewulf

Luk is pedagoog, talent- en burn-out coach. In zijn werk zoekt hij op alle mogelijke manieren hoe hi...
Meer over Luk Dewulf

Chris Van Dam

Chris heeft meer dan 15 jaar ervaring als supervisor, intervisor, personal coach en teamcoach. Hij w...
Meer over Chris Van Dam

Sarah Willems

Sarah Willems is al jarenlang betrokken bij Konekt. Eerst volgde ze de opleiding tot co-begeleider i...
Meer over Sarah Willems

Goestinggevers: gegarandeerd geïnspireerd

Goestinggevers zijn studiedagen boordevol ideeën, inspiratie en versterking. Je gaat gegarandeerd naar huis met een glimlach, goesting en een gamma nieuwe contacten.