Top navigatie

Raak uit de knoop

Acceptment en commitment training

In het leven kom je soms hindernissen tegen (lichamelijke ongemakken, complexe emoties, negatieve gedachten…) die je verhinderen om voluit te leven. Acceptance en Commitment Training (ACT) leert je daarmee om te gaan, door je energie te richten op wat wél waardevol en belangrijk voor jou is.

ACT kan o.a. helpen wanneer je een doel in het leven mist, last hebt van stress of psychosomatische klachten. De ACT-benadering wordt preventief ingezet bij teams en begeleiders die op hun tandvlees zitten en helpt ook burn-outs voorkomen. Door het ervaringsgerichte karakter leent de methodiek zich uitstekend voor alle ontwikkelingsniveaus. Je kan het als de ‘first choise’ behandelingswijze voor personen met een autismespectrumstoornissen beschouwen.

In deze tweedaagse belichten we de achtergrond en het model van ACT. We illustreren de zes basisprocessen met oefeningen, metaforen en videomateriaal. We werken door op casusconceptualisatie en metaforen. Ook methodisch materiaal en draaiboeken komen aan bod.

Meer info

Een broodjesmaaltijd wordt voorzien.

Locatie

Het Scoutshuis
Wilrijkstraat 45
2140 Antwerpen-Berchem

Wanneer

05/12/2019 van 09:00 tot 16:00

12/12/2019 van 09:00 tot 16:00

Cursus begeleiding

Francis Pascal-Claes

Prijs

160 euro per persoon

Mensen in een rolwagen kunnen deelnemen

De techniek

ACT bestaat uit een reeks ervaringsgerichte technieken die jou leren om te aanvaarden wat je niet kunt veranderen. ACT werkt a.d.h.v. oefeningen en doet geen beroep op cognitieve vaardigheden. Dit maakt de techniek goed toepasbaar bij cliënten met een licht verstandelijke beperking. Via ACT kun je heel wat psychische problemen globaal kaderen, zonder dat je voor elke geestelijke gezondheidsproblematiek een specifiek schuifje moet openen.

Begeleiding

Francis Pascal-Claes is psycholoog en gedragstherapeut. Hij werkt in het kinder-, jongeren- en volwassenteam van CGG Waas en Dender in Sint Niklaas, dat een groepsprogramma ACT aanbiedt.

In samenwerking met