Skip to main content

Top navigatie

Konekt vindt plotse besparingen in de cultuursector ongezien.

Het nieuws over de plotse besparingen bij de socio-culturele sector komt ook bij Konekt hard aan. We geven hier graag ons standpunt.

Amper twee jaar geleden gaf de regering haar go aan het nieuwe decreet voor Sociaal-Cultureel Werk, dat ze met input van de sector had opgesteld. Van de ene op de andere dag wordt dit decreet eenzijdig gewijzigd, zonder overleg met de sector.

De manier waarop de besparingen worden doorgevoerd, is respectloos. Dat de spelregels en criteria waarop socio-culturele organisaties beoordeeld worden, wijzigen op één (!) maand voor indiening van hun beleidsplan voor de komende vijf jaar, dat is ongezien.

Besparen op Cultuur en Sociaal-Cultureel Werk leidt tot meer verzuring en minder verbondenheid in de samenleving. Het effect ervan is extra desastreus voor mensen in kansarmoede. Laat net dat zijn wat we niét nodig hebben.

Personen met een beperking krijgen vandaag weinig kansen in de samenleving. Ze worden nog steeds afgezonderd, uitgesloten en klein gehouden. Verschillende organisaties in Vlaanderen, die werken aan inclusie en empowerment van deze mensen, worden door de besparing keihard getroffen.

Konekt zal zich niet laten kennen. We hebben een duidelijke missie en blijven doorgaan. Wat er ook gebeurt.