Skip to main content

Top navigatie

Kurt is op zoek naar jouw NMBS-verhaal

Tijdens de Week van de Mobiliteit schreef onze collega Kurt een open brief aan de CEO van de NMBS. "Beste Sophie Dutordoir, kom eens met me mee wanneer ik een poging onderneem om de trein te nemen." Zijn oproep kreeg heel wat media-aandacht én leverde een gesprek met de NMBS op. Maar daar stopt het niet. Kurt gaat nu op zoek naar verhalen van andere treingebruikers met een beperking. Hoe ervaar jij toegankelijkheid bij de NMBS? Stuur jouw verhaal naar Kurt.

Hoe het begon: de open brief

Kurt ervaart wekelijks hoe moeilijk het is om het openbaar vervoer te gebruiken met zijn beperking. In een open brief half september somde Kurt een heleboel drempels op die hij tegenkomt als hij de trein wil nemen: de reservatieprocedure stokt, hij kan het perron niet op of af omdat de lift weer eens stuk is, de wc is buiten gebruik of gewoonweg te vies om te gebruiken... Eigenlijk voelt hij zich een eerder een object dat op en af de trein moet geholpen worden. Waarom? Omdat de infrastructuur en het materieel van de NMBS compleet niet voorzien zijn op personen met een beperking. Eigenlijk is het voor Kurt gewoonweg onmogelijk om zelfstandig de trein te nemen. Herlees hier de open brief van Kurt op Facebook.

Toen sprong Studio Brussel mee op de kar... euh... trein

De reacties op Kurts brief waren massaal: zijn Facebookpost werd meer dan 1500 keer gedeeld. Verschillende Vlaamse kranten plaatsten de open brief en het VRT-Journaal volgde Kurt voor een reportage. Als klap op de vuurpijl sprong Linde Merckpoel van Studio Brussel mee op de trein. Ze maakte een vurige vlog over de drempels die Kurt ervaart wanneer hij de trein neemt. Heb je dat filmpje gemist? Dan kan je het hieronder nog eens bekijken.

Gevolg: een constructief gesprek met de NMBS

Alle media-aandacht bleef niet zonder gevolg. De NMBS wilde graag naar het verhaal van Kurt luisteren. Tijdens een positief eerste gesprek voelde Kurt veel bereidwilligheid om samen aan verandering te werken. En hij draagt uiteraard graag zelf zijn steentje bij. De NMBS vroeg Kurt om alles wat hij tijdens het treinreizen tegenkomt te melden. Dat doet hij met veel plezier. Maar waarom beperken tot enkel zijn eigen ervaringen?

Kurt en Linde Merckpoel samen op de trein

Hoe ervaar jij toegankelijkheid bij de NMBS? Stuur jouw verhaal naar Kurt.

Hoe ervaar jij toegankelijkheid bij de NMBS? Welke drempels ervaar jij als rolstoelgebruiker? Als slechtziende of slechthorende? Als persoon met autisme? Als oudere van dagen of ouder met een kinderwagen? Waar kan het beter? Of waar ben je net wél heel tevreden over?

Mail jouw persoonlijke verhaal naar iedereendetreinop@konekt.be.
Kurt verzamelt alle verhalen en stuurt ze in één grote bundel naar de NMBS.

Linde kwam trouwens nog eens terug. Het resultaat zie je in haar blog hieronder.