Top navigatie

Laatste piloot met het syndroom van Down vliegt over de Meridiaan van de Trisomie

Op donderdag 21 maart 2019 is het Werelddownsyndroomdag. Die dag stijgt de laatste piloot met het syndroom van Down op vanaf de luchthaven van Kortrijk-Wevelgem, om de Meridiaan van de Trisomie af te vliegen. Met een gigantisch rood spandoek achter zich.

Meridiaan van de Trisomie

Deze Meridiaan van de Trisomie ligt op 3° 21” 0’ – een verwijzing naar trisomie en chromosoom 21 – en strekt zich uit over het grondgebied van elf West-Vlaamse gemeenten: Spiere-Helkijn, Zwevegem, Deerlijk, Waregem, Wielsbeke, Oostrozebeke, Tielt, Ruiselede, Beernem, Damme en Knokke-Heist. De burgemeesters van deze gemeenten zullen, op het moment dat de piloot hun gemeente overvliegt, een symbolisch rood lint doorknippen. Uiteraard gaat dit gepaard met speeches en het heffen van het glas op de Meridiaan.

Over medische innovatie, en opschuivende maatschappelijke normen

De actie is een initiatief van “United Perfection”, een beweging die Vormingplus MZW, Konekt vzw, Kunstenaarscollectief Het Pakt, vzw Wit.h en het expertisecentrum sociale innovatie van de Hogeschool Vives samenbrengt. ‘United Perfection’ wil aandacht vragen voor ingrijpende maatschappelijke evoluties die ontstaan door medische technologische innovaties. 
 
Een voorbeeld hiervan is de NIP-test, een prenatale screening die zwangere vrouwen kunnen laten uitvoeren, om te bepalen of hun kind Downsyndroom kan hebben. Deze test biedt kansen en mogelijkheden, maar stelt mens en maatschappij ook voor nieuwe moeilijke (ethische) vragen:
 
• Wat is het (im)perfecte kind? 
• Kunnen we kiezen om beperkingen te aanvaarden?
• In welke maatschappij van de toekomst willen we leven?
 
‘United Perfection’ spreekt zich niet uit voor of tegen de NIP-test. UP wil een genuanceerd maatschappelijk debat stimuleren over de ethische en emotionele dilemma’s waarmee we als mens en samenleving geconfronteerd worden bij het doorvoeren van medische technologische evoluties zoals de NIPT.

Ontmoet de piloot op 21 maart

Datum: donderdag 21 maart 2019 (9u30)
Plaats: Kortrijk Wevelgem International Airport, Luchthavenstraat 1, 8560 Wevelgem

Programma: 

  • Verwelkoming en kennismaking met piloot. 
  • Verdere vraagstelling met de woordvoerders van United Perfection en Bloedtest, terwijl de piloot alles in gereedheid brengt om op te stijgen. 
  • Opstijgen van het vliegtuigje.

Andere activiteiten van United Perfection

Bloedtest

United Perfection kadert binnen het artistiek project Bloedtest, een initiatief van vzw Wit.h en Museum Dr. Guislain.

Lees meer over Bloedtest