Top navigatie

Brake-Out is gestart!

Voor 20 jongeren met een verstandelijke beperking betekende de afgelopen week een mijlpaal op hun levenspad. Zij gingen van start in het leerprogramma Brake-Out. 3 jaar lang, 2 dagen per week, zullen de jongeren in groep (1 groep in Leuven en 1 in Gent) op zoek gaan naar hun talenten. Na 3 jaar hebben ze een aantrekkelijk toekomstperspectief.

Traject focust op talent en veerkracht

Brake-Out kan vertaald worden als: ‘breek uit jezelf, breek uit het systeem, zet de handrem af.’ Miriam Hemelsoet geeft het educatieve programma mee vorm. “We baseren ons op de Circle of Courage, een conceptueel model dat moed, passie en bezieling helpt ontwikkelen. De insteek ervan is positief: jongeren werken vanuit hun talent, oplossingsgericht en met een waarderende benadering. De jongeren krijgen de kans om nieuwe ervaringen op te doen en nieuwe rollen uit te proberen: een job, vrijwilligerswerk, lid van een vereniging in de buurt. Na drie jaar hebben de cursus een aantrekkelijk toekomstperspectief. Ze betekenen iets voor anderen en hebben het gevoel écht deel uit te maken van de maatschappij. Het is heel fijn dat ook het departement Gelijke Kansen van de Vlaamse Regering in deze missie gelooft. Ze geeft het pilootproject financiële ondersteuning.”

Nieuwe Inschrijvingen voor Brake-Out in Gent, Leuven of Antwerpen zijn gestart

In september 2019 starten in Gent, Leuven en Antwerpen opnieuw 3 groepen aan het eerste jaar van Brake-Out.
De inschrijvingen zijn gestart.

Lees meer over Brake-Out en hoe je in te schrijven

“Eindelijk weer een perspectief”

Fien is een van de 10 cursisten die vorige week startte bij de groep van Gent. Nog niet zo lang geleden was ze behoorlijk sip. Want: wat na school? “Jongeren zoals ik kunnen bijna nergens terecht om uit te zoeken wat we willen en kunnen doen in ons leven. Er zijn ook nauwelijks vooruitzichten. Ik ben daarom superblij dat Brake-Out is opgestart. Hopelijk krijg in een beter zicht op mijn talenten en leer ik sterker in mijn schoenen staan. Zo kan ik later iets doen dat ik écht wil.”

Volg de Brake-Out-cursisten op Instagram en de blog

Vanaf volgende week tonen onze cursisten op www.instagram.com/brake_out_vzw hun avonturen met zelfgemaakte foto’s en vlogs. Dan kun je hun blogberichten ook lezen op www.brake-out.be.