Skip to main content

Top navigatie

Over Konekt

Leef voluit in een inclusieve wereld

Beeld je in: je bent twaalf jaar en je wil kleuterjuf worden.
Of professioneel danser.
Dat kan niet. Want je hebt een verstandelijke beperking.

Personen met een beperking worden onbewust uitgesloten. Ze krijgen vaak niet de kans om een actieve rol op te nemen in de maatschappij. Voluit leven in een inclusieve wereld, dat is waar Konekt voor gaat. Via vorming, trajecten, dans en sensibilisering versterken we personen met een beperking en hun netwerk. En zetten we de samenleving in beweging.

Onze activiteiten

Jezelf mogen bewijzen. Tonen dat je ergens goed in bent. Bij een vereniging of buurtgroep horen. Een job uitvoeren. Naast eten en drinken zijn dit basisbehoeften van elke persoon. Konekt geeft personen met een beperking het duwtje in de rug om vanuit hun talent een rol op te nemen in de maatschappij. Daarnaast versterken we de vaardigheden van begeleiders en ondersteuners. We gaan aan de slag met scholen en bedrijven en zitten rond de tafel met verenigingen in heel Vlaanderen. Zo trekken we de hele samenleving mee op de kar.

Werk vanuit je talent
In onze talent-trajecten gaan we samen op zoek naar de talenten van de deelnemers. Waar zijn ze goed in? Wat doen ze graag? We laten jongeren dromen van een toekomst die ze zelf willen. Van een volwassen leven dat past bij hun ambities. Lees meer

Vormingsaanbod voor professionelen
Voor ondersteuners is het niet vanzelfsprekend om thuis te zijn in de veelheid aan handicapspecfieke thema’s. Of om het gesprek aan te gaan wanneer een levensthema zich aandient. Zes op de tien begeleiders geeft een tekort aan kennis en vaardigheden toe. Konekt biedt ondersteuners de kans om hun deskundigheid te vergroten via cursussen en intervisies. Zowel in open aanbod als op maat. Lees meer

Maak de wereld inclusief
Met de Konekt-beweging ijveren we ervoor dat personen met een beperking een actieve rol kan opnemen in de maatschappij. Dat de samenleving vanzelfsprekend rekening houdt met hun noden. Via inspirerende acties en samenwerkingstrajecten zetten we de samenleving in beweging richting inclusie. Lees meer

Lees alles in ons jaarrapport

Wat doet Konekt eigenlijk allemaal? Wat is onze filosofie? Met wie werken we samen? En welke plannen hebben we voor de toekomst?
Je leest het allemaal in onze jaarrapport van 2019, een inspirerend magazine met interviews, boeiend cijfermateriaal en leuke weetjes.

Download het jaarrapport 2019

Onze plannen voor de toekomst

Konekt werkt permanent aan een inclusieve samenleving. Hoe we dat in de toekomst gaan doen, dat lees je in ons beleidsplan.

Download hier het beleidsplan 2021-2025 in PDF (5,3 MB)

Wie is wie?

Konekt, dat is een community van medewerkers, ambassadeurs, vrijwilligers, stagiairs, organisaties en sympathisanten.
Hieronder vind je een overzicht van de vaste medewerkers.

Konekt is deel van de Konekt Group. Die bestaat uit de vzw's Konekt, Platform-K en Brake-Out.

 • Koningin Mathilde praat tegen Brake-Out cursist Caline
 • Platform-K crew blij met bossen bloemen op het stadhuis van Gent
 • Konekt wint award Mediawijs

Prijzen en fijne erkenningen

2020: Het project Hotspots voor Talent wordt een jaar lang ambassadeur van ESF-Vlaanderen

 • Wat als leerlingen, leerkrachten, directeurs, ouders, lokale bedrijven en organisaties samen nadenken over de school van de toekomst? En ze die ideeën ook omzetten in een experiment? 3 scholen in Brugge en Wetteren gaan de uitdaging aan in het project Hotspots voor Talent. Het project wordt financieel ondersteund door ESF-Vlaanderen, die het ook selecteerde als officieel ambassadeur van hun werking.

2019: Koning Mathildeprijs selecteert Brake-Out voor muzikaal project 'My Festival: van artiest tot portier'

 • Brake-Out cursisten Jochen en Caline mochten op audientië bij Koningin Mathilde. Brake-Out was geselecteerd voor de Koningin Mathilde Prijs, voor ‘My Festival: van artiest tot portier.’ In dit project namen onze cursisten een betekenisvolle rol op bij festivals.

2019: Brake-Out geselecteerd voor Social Innovation Tournament van EIB Institute

 • Het Social Innovation Tournament van de European Investment Bankt ondersteunt de beste Europese sociale ondernemers. In 2019 was Brake-Out is één van de 15 finalisten van dit prestigieuze toernooi, geselecteerd uit meer dan 200 inzendingen uit heel Europa. In oktober 2019 vindt de finale plaats in Dublin. Duimen maar!

2018: Brons voor Brake-Out tijdens Zorgvinding van het Jaar

 • 41 zorg- en bedrijfsleden van In4care stelden in 2018 een idee, oplossing of project voor waarmee ze de zorg daadwerkelijk verbeteren. Uit alle inzendingen selecteerde een jury 10 initiatieven die een bedrag tussen 2500 en 10.000 euro ontvingen. Ons talenttraject Brake-Out behaalde de derde plaats. 

2018: Platform-K wint Cultuurprijs van Stad Gent 2018

 • In 2018 stond de Cultuurprijs 2018 van de Stad Gent in het teken van ‘Talentontwikkeling’. Platform-K besteedt bijzondere aandacht aan talentontwikkeling van dansers met een beperking. We vertrekken vanuit ieders specifieke achtergrond en mogelijkheden. Daarmee vullen we een blinde vlek op in het Vlaamse podiumlandschap. Lees hier het juryverslag

2018: Dansvoorstelling Common Ground geselecteerd voor TheaterFestival

 • Elk jaar zet het TheaterFestival 10 dagen lang een grote spot op het mooiste dat ons theaterlandschap in Vlaanderen, Brussel en Nederland biedt. Ook in 2018 selecteerde een jury van theaterexperts en recensenten een reeks belangwekkende voorstellingen, die tijdens Het TheaterFestival opnieuw te zien waren. Daartussen blonk Common Ground, de meest recente voorstelling van onze danscompagnie.

2018: Gouden Veer voor fondsenwervingsbrief van Platform-K

 • In mei werd de twintigste Gouden Veer uitgereikt, een tweejaarlijkse prestigieuze prijs voor de beste commerciële brief of mailing. Platform-K, het enige professionele gezelschap voor dansers met een beperking, kroop in de pen toen Vlaams minister van cultuur Sven Gatz een streep trok door de structurele subsidie. De brief slaagde in haar opzet en sprokkelde genoeg geld bij elkaar om even verder te kunnen zonder subsidies. 

2017: Prijs voor sociaal-cultureel volwassenenwerk van de Provincie Oost-Vlaanderen

 • Met de Prijs voor sociaal-cultureel volwassenenwerk zet Oost-Vlaanderen initiatieven in de kijker die bijzondere inspanningen leveren voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk in de provincie. In 2017 mocht Konekt het beeldje in ontvangst nemen. De jury loofde onze voortrekkersrol om verschillende vormingsorganisaties die werken voor mensen met een verstandelijke beperking samen te brengen tot wat Konekt vandaag is.

2017: M-award en internationale erkenning voor Onbeperkt Mediawijs

 • Op 28 september 2017 vierde Mediawijs - het Vlaamse Kenniscentrum Mediawijsheid - haar vijfde verjaardag. Onze opleiding ‘Mediacoach, voor duo's met en zonder beperking’ ging aan de haal met de award voor Mediawijs Educatief Project. Een week later trok coördinator Tom Van Hoey naar de All Digital Awards in Barcelona, waar hij genomineerd was als beste e-facilitator. Lees meer over het project Onbeperkt Mediawijs.

2017: Platform-K wint Social Grow Sessions

 • In de Social Grow Sessisons worden sociaal ondernemers geholpen bij het bedenken, uitwerken of opschalen van hun maatschappelijke innovatie. Het initiatief komt van Janssen en Johnson & Johnson Benelux en wordt uitgewerkt samen met Sociale InnovatieFabriek en Social Enterprise NL. Platform-K werd samen met De Sociale Supermarkt en Rising You bekroond met een geldprijs van 10.000 euro.

2017: Prijs op Lucky Trimmer Festival in Berlijn voor Platform-K

 • Lucky Trimmer is een non-profit-organisatue die hedendaagse dans, danstheater en artistieke performances promoot. Op het Lucky Trimmer Festival in Berlijn ontving Platform-K 500 euro voor de dansvoorstelling Monkey Mind, die we konden besteden aan de ontwikkeling van opvolger Common Ground.

2017: Konekt genomineerd voor Samenlevingsprijs Stad Gent

 • Met de Samenlevingsprijs huldigt de Stad Gent elke twee jaar mensen en organisaties, die zich belangeloos inzetten voor het samenleven in de stad. Konekt was samen met twee andere organisaties genomineerd in de categorie Social Profit.

2017: LetsCo als 1 van de 10 Radicale Vernieuwers van Radio 1, De Standaard en de Sociale Innovatiefabriek

 • In 2017 gingen de Sociale InnovatieFabriek, Radio 1, De Standaard, Cera en De Koning Boudewijnstichting op zoek naar frisse initiatieven die een oplossing bieden voor maatschappelijke uitdagingen. Uit maar liefst 322 deelnemers selecteerde een jury tien Radicale Vernieuwers, die mochten meedingen naar de hoofdprijs. LetsCo, onze opleiding voor co-medewerkers met een verstandelijke beperking, was één van deze tien finalisten.

2016 en 2017: finalist Zero Project Conference Wenen

 • Het internationale Zero Project pleit voor een wereld zonder barrières voor personen met een beperking. LetsCo, onze beroepsopleiding voor jongeren met een beperking, nam twee keer deel aan de Zero Project Conference in Wenen. In 2017 werden we internationaal verkozen als een van de 80 beste innovatieve praktijken inzake Inclusive Work. In 2016 werd LetsCo verkozen voor innovatieve praktijk op vlak van Inclusive Education.

2016: publieksprijs voor LetsCo tijdens Ashoka Social Impact Program

 • In 2016 werd het project LetsCo samen met acht andere organisaties geselecteerd voor het IMPACT programma van Ashoka België en Accenture. In 2016 koos Ashoka voor het thema ‘werkgelegenheid’. De organisatie bracht negen sociale ondernemers - waaronder Konekt - samen en gaf ieder een intensieve coaching om een strategische lijn en impactindicatoren vast te leggen. Tijdens de slotceremonie won LetsCo de publieksprijs.

Wil je Konekt helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Steun onze werking financieel

Dankzij financiële giften kan Konekt haar werking uitbreiden. Op die manier bereiken we meer personen met een beperking en hun netwerk, en geven we hen extra kansen om volop te leven.

Stort een bijdrage op rekening BE44 7380 4118 8545

Zet je in als vrijwilliger

Zin in vrijwilligerswerk? Met veel plezier zetten we de koffie voor je klaar voor een kennismakingsbabbel.
Lees hier hoe je vrijwilliger kan worden

Privacy-voorwaarden

In onze privacyverklaring lees je hoe Konekt omgaat met persoonsgegevens.