Top navigatie

Over Konekt

Leef voluit in een inclusieve wereld

Beeld je in: je bent twaalf jaar en je wil kleuterjuf worden.
Of professioneel danser.
Dat kan niet. Want je hebt een verstandelijke beperking.

Personen met een beperking worden onbewust uitgesloten. Ze krijgen vaak niet de kans om een actieve rol op te nemen in de maatschappij. Voluit leven in een inclusieve wereld, dat is waar Konekt voor gaat. Via vorming, trajecten, dans en sensibilisering versterken we personen met een beperking en hun netwerk. En zetten we de samenleving in beweging.

Onze activiteiten

Konekt geeft personen met een beperking de kans om kennis te maken met nieuwe contexten. Dit schept kansen om te leren. Daarnaast versterken we ook de vaardigheden van begeleiders en ondersteuners. Via sensibilisering inspireren we de brede maatschappij om stappen te nemen richting inclusie.

Werk vanuit je talent
Doe een job in een gewone werkomgeving

Het is gemakkelijker om je dromen na te jagen wanneer je een goed zicht hebt op je sterktes. In onze talent-trajecten gaan we samen op zoek naar het talent van de deelnemers. Waar zijn ze goed in? Wat doen ze graag? Hoe kunnen ze vanuit dit talent een bijdrage leveren aan hun omgeving?
Lees meer

Raak uit de knoop
Ga aan de slag met thema’s die dicht op je vel zitten

Rond bepaalde thema’s heersen er taboes. Omdat ze privé zijn of botsen met normen en waarden. Omdat ze een risico inhouden. Voor ondersteuners is het niet vanzelfsprekend om thuis te zijn in die veelheid aan thema’s, of om onmiddellijk het gesprek aan te gaan wanneer een bepaald levensthema zich aandient. Onder de noemer 'Raak uit de knoop' gaan we aan de slag met levensthema’s die dicht op je vel zitten.
Lees meer

Maak de wereld inclusief
Zet stappen naar een wereld voor iedereen

We streven  ernaar dat personen met een beperking een actieve rol opnemen in de maatschappij en dat de samenleving vanzelfsprekend rekening houdt met hun noden. Met verschillende projecten en campagnes zetten we de samenleving in beweging richting inclusie.
Lees meer

Verbind vanuit je passie
Ontdek en ontwikkel je talent samen met anderen

Konekt streeft ernaar dat personen met een beperking in hun volle kracht staan en een actieve rol opnemen in de samenleving. Bij alle activiteiten, workshops en cursussen focussen we op veerkracht en talenten. En uiteraard ook op plezier.
Lees meer

Wie is wie?

Ontdek hier de personen achter Konekt

Konekt in de prijzen

2018: Brons voor Brake-Out tijdens Zorgvinding van het Jaar
41 zorg- en bedrijfsleden van In4care stelden in 2018 een idee, oplossing of project voor waarmee ze de zorg daadwerkelijk verbeteren. Uit alle inzendingen selecteerde een jury 10 initiatieven die een bedrag tussen 2500 en 10.000 euro ontvingen. Ons talenttraject Brake-Out behaalde de derde plaats. 

2018: Platform-K wint Cultuurprijs van Stad Gent 2018
In 2018 stond de Cultuurprijs 2018 van de Stad Gent in het teken van ‘Talentontwikkeling’. Platform-K besteedt bijzondere aandacht aan talentontwikkeling van dansers met een beperking. We vertrekken vanuit ieders specifieke achtergrond en mogelijkheden. Daarmee vullen we een blinde vlek op in het Vlaamse podiumlandschap. Lees hier het juryverslag

2018: Dansvoorstelling Common Ground geselecteerd voor TheaterFestival
Elk jaar zet het TheaterFestival 10 dagen lang een grote spot op het mooiste dat ons theaterlandschap in Vlaanderen, Brussel en Nederland biedt. Ook in 2018 selecteerde een jury van theaterexperts en recensenten een reeks belangwekkende voorstellingen, die tijdens Het TheaterFestival opnieuw te zien waren. Daartussen blonkt Common Ground, de meest recente voorstelling van onze danscompagnie.

2018: Gouden Veer voor fondsenwervingsbrief van Platform-K
In mei werd de twintigste Gouden Veer uitgereikt, een tweejaarlijkse prestigieuze prijs voor de beste commerciële brief of mailing. Platform-K, het enige professionele gezelschap voor dansers met een beperking, kroop in de pen toen Vlaams minister van cultuur Sven Gatz een streep trok door de structurele subsidie. Daardoor dreigde het doek te vallen voor de enige opleiding in Vlaanderen voor dansers met een beperking. De brief slaagde in haar opzet en sprokkelde genoeg geld bij elkaar om even verder te kunnen zonder subsidies. 

2017: Prijs voor sociaal-cultureel volwassenenwerk van de Provincie Oost-Vlaanderen
Met de Prijs voor sociaal-cultureel volwassenenwerk zet Oost-Vlaanderen initiatieven in de kijker die bijzondere inspanningen leveren voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk in de provincie. In 2017 mocht Konekt het beeldje in ontvangst nemen. De jury loofde onze voortrekkersrol om verschillende vormingsorganisaties die werken voor mensen met een verstandelijke beperking samen te brengen tot wat Konekt vandaag is.

2017: M-award en internationale erkenning voor Onbeperkt Mediawijs
Op 28 september 2017 vierde Mediawijs - het Vlaamse Kenniscentrum Mediawijsheid - haar vijfde verjaardag. Met 5 M-awards zette Mediawijs scholen, overheden, organisaties en bedrijven die creatief omgaan met media en ict in de bloemetjes. Onze opleiding ‘Mediacoach, voor duo's met en zonder beperking’ ging aan de haal met de award voor Mediawijs Educatief Project. Een week later trok coördinator Tom Van Hoey naar de All Digital Awards in Barcelona, waar hij genomineerd was als beste e-facilitator. Lees meer over het project Onbeperkt Mediawijs.

2017: Platform-K wint Social Grow Sessions
In de Social Grow Sessisons worden sociaal ondernemers geholpen bij het bedenken, uitwerken of opschalen van hun maatschappelijke innovatie. Het initiatief komt van Janssen en Johnson & Johnson Benelux en wordt uitgewerkt samen met Sociale InnovatieFabriek en Social Enterprise NL. Voor de editie van 2017 werden tien kandidaten uit Vlaanderen en Nederland geselecteerd, die een intensief begeleidingstraject volgden. Onze danscompagnie Platform-K werd samen met De Sociale Supermarkt en Rising You bekroond met een geldprijs van 10.000 euro. Lees meer over Platform-K.

2017: Prijs op Luck Trimmer Festival in Berlijn voor Platform-K
Lucky Trimmer is een non-profit-organisatue die hedendaagse dans, danstheater en artistieke performances promoot. Op het Lucky Trimmer Festival in Berlijn ontving Platform-K 500 euro voor de dansvoorstelling Monkey Mind, die we konden besteden aan de ontwikkeling van opvolger Common Ground.

2017: Konekt genomineerd voor Samenlevingsprijs Stad Gent
Met de Samenlevingsprijs huldigt de Stad Gent elke twee jaar mensen en organisaties, die zich belangeloos inzetten voor het samenleven in de stad, met oog voor het welzijn, de gezondheid en gelijke kansen voor haar inwoners. Konekt was samen met twee andere organisaties genomineerd in de categorie Social Profit. Uilenspel, dat buurtgerichte schoolse ondersteuning biedt aan kinderen uit maatschappelijk kwetsbare gezinnen, werd winnaar in deze categorie.

2017: LetsCo als 1 van de 10 Radicale Vernieuwers van Radio 1, De Standaard en de Sociale Innovatiefabriek
In 2017 gingen de Sociale InnovatieFabriek, Radio 1, De Standaard, Cera en De Koning Boudewijnstichting op zoek naar frisse initiatieven die een oplossing bieden voor maatschappelijke uitdagingen. Uit maar liefst 322 deelnemers selecteerde een jury tien Radicale Vernieuwers, die mochten meedingen naar de hoofdprijs. LetsCo, onze opleiding voor co-medewerkers met een verstandelijke beperking, was één van deze tien finalisten. LetsCo laat jongeren een beroepsopleiding volgen, waarmee ze kunnen doorstromen naar werk in een kleuterklas, woonzorgcentrum of een bedrijf.

2016 en 2017: finalist Zero Project Conference Wenen
Het internationale Zero Project pleit voor een wereld zonder barrières voor personen met een beperking. LetsCo, onze beroepsopleiding voor jongeren met een beperking, nam twee keer deel aan de Zero Project Conference in Wenen. In 2017 werden we internationaal verkozen als een van de 80 beste innovatieve praktijken inzake Inclusive Work. In 2016 werd LetsCo verkozen voor innovatieve praktijk op vlak van Inclusive Education.

2016: publieksprijs voor LetsCo tijdens Ashoka Social Impact Program
In 2016 werd het project LetsCo samen met acht andere organisaties geselecteerd voor het IMPACT programma van Ashoka België en Accenture. De internationale organisatie Ashoka wil innovatieve bedrijfsoplossingen creëren en ondersteunen, met als doel andere spelers in de samenleving te inspireren om ook changemakers te worden. In 2016 koos Ashoka voor het thema ‘werkgelegenheid’. De organisatie bracht negen sociale ondernemers - waaronder Konekt - samen en gaf ieder een intensieve coaching om een strategische lijn en impactindicatoren vast te leggen. Tijdens de slotceremonie won LetsCo de publieksprijs.

Wil je Konekt helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Steun onze werking financieel

Dankzij financiële giften kan Konekt haar werking uitbreiden. Op die manier bereiken we meer personen met een beperking en hun netwerk, en geven we hen extra kansen om volop te leven.

Stort een bijdrage op rekening BE44 7380 4118 8545

Zet je in als vrijwilliger

Zin in vrijwilligerswerk? Met veel plezier zetten we de koffie voor je klaar voor een kennismakingsbabbel.
Lees hier hoe je vrijwilliger kan worden

Privacy-voorwaarden

In onze privacyverklaring lees je hoe Konekt omgaat met persoonsgegevens.